Hoeksjan Redactie en Communicatie is nu gevestigd in Nieuwveen (Zuid-Holland). Het bureau ontleent zijn naam aan de plek waar het in 2008 werd opgericht. Dat was aan de rand van de Bovenkerkerpolder (in de huidige gemeente Amstelveen). De naam is terug te vinden op oude landkaarten. Maar aan welke Jan had Hoeksjan zijn naam te danken?
Vermoedelijk aan een heel bekende Jan: Johannes de Doper (voor de katholieken Sint Jan), de joodse profeet uit het begin van onze jaartelling, wiens relikwieën (hoofd, lichaam, handen, tanden) verspreid over de wereld worden vereerd. Zeer waarschijnlijk is Hoeksjan dus een samentrekking van Hoek St Jan. Het verhaal hierachter is het volgende.
Hoeksjan is de oude naam voor een scherpe hoek in de voormalige Veendijk, die nu Bovenkerkerweg heet en Amstelveen verbindt met Uithoorn. Deze Veendijk dateert uit de elfde of twaalfde eeuw en is het werk van de eerste ontginners van Amstelland, dat halverwege de Middeleeuwen – met uitzondering van een enkel dijklichaam – bestond uit drijfnat moeras, met her en der een enkel gehucht.
In 1085 gaf de Utrechtse bisschop Koenraad het gezag over het gebied ten zuiden van Hoeksjan aan het kapittel van Sint Jan in Utrecht. Zo’n kapittel, waarvan het bisdom Utrecht er een paar had, was een gemeenschap van geestelijken (kanunniken).
Voor hun levensonderhoud waren ze afhankelijk van wat het vermogen van de kerk opbracht. Ze mochten bijvoorbeeld belasting heffen. Aan het hoofd van een kapittel stond een proost.
Een aanzienlijk gebied ten zuiden van Hoeksjan heeft zodoende vele eeuwen bekend gestaan als de Proosdij van Sint Jan. De hoek van St Jan was daar niet ver vandaan.
Dat is echter honderden jaren geleden. Inmiddels is Hoeksjan slechts een onopvallende hoek van een onopvallende buitenweg. Maar wel een hoek met een mooi verhaal. En mooie verhalen, daar houden wij van.
Johannes de Doper door Leonardo da Vinci
1513-1516, olieverf op paneel
Louvre, Parijs